Maximerade uppkopplingsmöjligheter och längre räckvidd när nya Hyundai IONIQ Electric och IONIQ Plug-in Hybrid lanseras

16 oktober, 2019 – Samtidigt som andra tillverkare planerar lansering av sin första elektrifierade bil introducerar Hyundai andra generationens IONIQ-familj redan i år på den svenska marknaden. IONIQ som vid sin lansering 2016 var första bilen att erbjudas med tre olika elektrifierade drivlinor (elbil, laddhybrid och el-hybrid) uppgraderas nu med flera viktiga funktioner och designmässigt både utvändigt och invändigt.

Först ut med svensk lansering redan i november blir nya IONIQ Electric och IONIQ Plug-in Hybrid som inom kort även får sällskap av sitt Hybrid-syskon. De blir även Hyundais första bilmodeller att utrustas med avancerade uppkopplingsmöjligheter från Blue Link®. Via sin smartphone kommer kunderna nu få tillgång till funktioner som avsevärt förhöjer bilupplevelsen. Användare kommer exempelvis att kunna styra och schemalägga laddning av bilen, kontrollera klimatanläggningen för att se till så att bilen har behaglig temperatur vid avfärd en kall/varm dag. Via Blue Link-appen kan ägaren även få värdefull information om samt låsa och låsa upp dörrarna på sin IONIQ.

När kunderna väljer nya navigations- och infotainmentsystemet med 10.25-tumsskärm inkluderas även Hyundai Live Services gratis under fem år. Live Services förmedlar live-uppdaterad information om väder, rådande trafiksituation, fartkameror, laddstationer, POI-sökning och närliggande Hyundai-verkstäder längs med rutten. De uppkopplade telematiktjänsterna är smidigt integrerade med bilen och kräver ingen uppkoppling mot det egna mobilabonnemanget.

Det valbara Infotainmentsystemet bjuder på en stor mängd användbar information som visas på den 10.25 tum stora, delade pekskärmen. Systemet hanterar exempelvis molnbaserad röstigenkänning på sex olika språk (endast via Blue Link®), två olika hemskärmar med valbara widgetar och ikoner. Utöver Apple CarPlay och Android Auto som numera är standard inkluderas även ett system med ny Bluetooth-funktion som låter förare i nya IONIQ att koppla upp två telefoner samtidigt för att kunna streama musik från båda enheterna.

Batteriet hos nya IONIQ Electric har uppgraderats från 28 kWh till 38.3 kWh. Något som gör att förare nu kan färdas ännu längre mellan laddningar. Batteriet har utökats med hela 36% extra kapacitet som förlänger räckvidden till 311 km (WLTP). Motorn levererar nu 136 hk (tidigare 120 hk) och har ett vridmoment på 295 Nm. Ombordladdaren har även den uppgraderats till 7.2 kW från 6.6 kW för Type 2 AC-laddning. Om bilen laddas på en station med 100 kW snabbladdning når batteriet 80% på så kort tid som 54 minuter. Nya IONIQ Plug-in Hybrid behåller samma klassledande prestanda som tidigare men får stora uppdateringar både utvändigt och invändigt.

Interiören hos båda modellerna har fått nya designattribut som förmedlar en ännu mer sofistikerad image. Utöver grå tygklädsel kan kunder välja mellan fyra läderalternativ; Fossil Grey, Shale Grey, Red Umber (exklusivt för Plug-in Hybrid och Hybrid) och Electric Shadow (exklusivt för Electric). Samtidigt kommer nu instrumentpanelen i Dark Chrome Accent.

Under den nya 10.25-tumsskärmen finns helt nya reglage för klimatanläggningen i svart, elegant och glansig finish. De nya touch-knapparna möjliggör en mer intuitiv kontroll av ventilation och luftkonditionering. Den 7 tum stora LCD-skärmen som är standard på Electric (tillval hos Plug-in Hybrid och Hybrid) har förbättrats med stämningshöjande ljus som visualiserar de olika körlägena. För att ytterligare förstärka den moderna interiören har blått ambient-ljus applicerats längs passagerarsidans lägre instrumentpanel till mittkonsolen.

Exteriören har förfinats med en ny front där IONIQ Electric fått ett distinkt mönster i den annars stängda grillen och IONIQ Plug-in Hybrid har smyckats med Hyundais numera ikoniska kaskadgrill. Tillsammans med en ny främre och bakre stötfångardesign skapar det en mer raffinerad och dynamisk look. Fram och bakljusen i LED har redesignats för att IONIQ skall sticka ut även nattetid, samtidigt som de förstärker både estetik och säkerhet.

Både IONIQ Electric och Plug-in Hybrid har fått uppsättningar unika och sportigt redesignade 16-tums aluminiumfälgar som förstärker bilarnas karaktär.

För en trygg och säker körupplevelse har samtliga nya IONIQ-modeller utrustats med ett utförligt högteknologiskt och klassledande säkerhetspaket från Hyundai SmartSense. Förarassistans-systemen bevakar hela tiden omgivningen runt bilen för att skydda och varna föraren för potentiella faror längs med vägen. Det konkurrenskraftiga paketet inkluderar exempelvis kollisionsvarning med autobroms (FCW / FCA) med fotgängarvarning och nya funktionen som varnar för cyklister. Bland de många funktioner som förbättrar körupplevelsen och säkerheten under färd finns även filhållningsassistans (LKA) och trötthetsvarnare (DAW) som uppmärksammar föraren att fokusera på vägen.

Aktiv filhållningsassistans med Stop & Go-funktion bibehåller säkert avstånd till framförvarande bil och stannar/startar automatisk igen för att följa rytmen i exempelvis rusningstrafik. LDA-funktionen gör dessutom föraren uppmärksam på när framförvarande fordon har kört iväg från stillastående.

En funktion som IONIQ hämtat från sitt syskon Kona Electric är användningen av den regenerativa bromsteknologin för att få stopp på bilen. Med endast tryck på en av rattpaddlarna kan föraren smidigt stanna bilen utan att använda den vanliga bromspedalen. Det smarta regenerativa bromssystemet anpassar sig dessutom för att återvinna energi baserat på väglutning och trafiksituationen framför.

Nya IONIQ Electric och IONIQ Plug-in Hybrid har svensk lansering i slutet av november, 2019 där bilar kommer finnas för direkt leverans till snabba kunder. Sista syskonet i familjen – IONIQ Hybrid lanseras strax efter årsskiftet. Priset för IONIQ Electric startar på 389 900 kr och IONIQ Plug-in Hybrid finns att köpa från 314 900 kr före klimatbonus.

Hyundai har en historia inom innovation som sträcker sig decennier tillbaka. Världens första massproducerade vätgasbil presenterades redan 2013, följt av NEXO, företagets senaste bränslecells-SUV som tillsammans med världens första eldrivna kompakt-SUV, Kona Electric lanserade i 2018. Tillsammans med andra generationen IONIQ är de alla samtida bevis för att framgång föds i visioner, följt av dedikerat och målinriktat arbete. Hyundai erbjuder idag marknadens bredaste utbud av elektrifierade drivlinor och strävan efter att demokratisera framtidens mobilitetslösningar och göra dem tillgängliga för ännu fler förare är något som kommer fortsätta. En strävan för vidare en ständig utveckling och innovation för en hållbarare framtid – Next Awaits!