Hyundai Motorsport på pallen i Rally México

Mars, 2018 – Hyundai Motorsport avslutade ett intensivt och grusigt Rally México med Dani Sordo på andraplats och spanjorens första pallplacering under 2018 FIA World Rally Championship (WRC).

Sordo med kartläsare Carlos del Barrio imponerade under hela helgen genom att haft segervittring under hela helgen och dessutom lyckats registrera tre etappsegrar. Alla tre Hyundai i20 Coupe WRC slutade inom topp sex med Andreas Mikkelsen på fjärde och Neuville på sjätte plats.

Teamets samlade insats bidrog till att Hyundai Motorsport utökade sin ledning i WRCs Konstruktörsmästerskap. Men poäng för fjärde och andra plats har teamet byggt upp en 12-poängsledning efter de tre omgångar som varit Hyundai Motorsports mest framgångsrika start någonsin på en säsong.

Söndagens avslutande etapper bjöd på samma mängd drama som präglat hela helgen och ett väldigt spännande Rally México. Sordo startade söndagen som trea med fokus helt och hållet ställt på att klättra upp på pallen. En incident för Citroëns Kris Meeke under öppningsetappen hjälpte spanjoren att nå just det målet. Fjärdeplacerade Mikkelsen minskade luckan till Meeke men norrmannen stötte på sina egna motgångar i den näst sista etappen då han en kort stund körde fast i ett dike på SS21. Neuville som startat som förstabil under rallyts alla dagar började på söndagen känna sig lite bekvämare i sitsen. Belgaren kämpade sig fram genom en mängd utmaningar under helgen och slutade på en stark sjätteplats. I en jämn kamp i Power Stage med bara 1.4 sekunder som separerade de fyra bästa tiderna tog Neuville tre extra poäng för sin tredjeplats och Mikkelsen två poäng för fjärde. Andraplatsen i säsongens första grusrally är en klar förbättring mot teamets tidigare tredjeplatser i México, som uppnåddes av Neuville i 2014 och 2017.


Sordo/Del Barrio (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Första pallplatsen 2018 och Sordos bästa resultat sedan Spanien 2016.
  • Sjunde pallplatsen som Hyundai Motorsport-förare.

Sordo berättar: ”Jag är jätteglad över att ha lyckats ta pallplats i vad som för oss varit ett både roligt och intensivt rally. Vi har hållit bra fart här tidigare säsonger så jag var optimistisk över åtminstone en topp-tre-placering inför helgen. Det har inte varit helt lätt däremot. Till och med i Power Stage vart det läskigt när vi åkte på en punktering i höger bakdäck. Med stenar mitt i vägen fanns det hela tiden risk för att något skulle hända så vi tog det försiktigt mot slutet. En pallplacering är så viktig för oss och vi gjorde verkligen det bästa vi kunde baserat på startordningen för att parera alla svåra, grustäckta etapper. Det har varit en laginsats och jag är speciellt stolt över att vi lyckats öka vår ledning i Konstruktörsmästerskapet. Tack till Carlos och hela teamet för det här resultatet.”


Mikkelsen/Jæger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Andra fjärdeplatsen för den norska duon sedan de anslöt till Hyundai Motorsport.
  • Etappseger under lördagskvällens SS19 och poäng i Power Stage.

Mikkelsen kommenterar: ”Det har inte direkt varit ett enkelt rally för oss då vi inte lyckats hitta det momentum som behövdes för att prestera. Vi gjorde ändringar på bilen under lördagskvällens service och kände oss lite bekvämare under söndagens inledande etapper. Vi var tyvärr inte i någon position att avancera från där vi var utan siktade in oss på att komma ihop hela och rena in i mål. Det fanns såklart ställen där vi kunde attackerat mer men att sluta på fjärdeplats gav oss viktiga poäng i varje fall. Som team har vi ökat vår ledning i Konstruktörsmästerskapet och jag har avancerat upp till tredje plats i Förarmästerskapet. På alla sätt en positiv helg.”


Neuville/Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Sjätteplats som säkrar viktiga poäng i belgarens Förarmästerskap.
  • Säkrade tre ytterligare poäng i Power Stage.

Neuville berättar: ”Vi attackerade under den avslutande morgonen på rallyt, fast bestämda om att ta hem så många poäng som möjligt i Förarmästerskapet. Sen gav jag verkligen allt i Power Stage där jag är glad över att ha säkrat tre extrapoäng efter vad som verkligen varit en kämpig helg för oss. Vi startade först på vägen varje dag och det var långt ifrån idealiskt men också en del av sporten. Det var faktiskt en lärorik upplevelse att hantera de här förhållandena trots den uppenbart ogynnsamma tidsnackdelen. Vi stötte på flera motgångar under helgen så att kunna avsluta på sjätte plats och hålla uppe trycket i mästerskapet känns ändå viktigt. Tack till hela teamet som vägrade ge upp utan kämpade på hela helgen. I Korsika blir det en helt annan historia!”


Den 5-8 april är FIA World Rally Championship tillbaka på asfalten och Korsikas vägar. Hyundai Motorsport återvänder till det populära rallyt för att försvara förra årets seger.


Slutresultat - Rally México

1 S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC 3:54:08.0
2 D. Sordo C. del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +1:03.6
3 K. Meeke P. Nagle Citroën C3 WRC +1:19.2
4 A. Mikkelsen A. Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +1:38.4
5 S. Loeb D. Elena Citroën C3 WRC +2:24.6
6 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +9:03.0
7 P. Tidemand J. Andersson Škoda Fabia R5 +10:24.7
8 J. M Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +15:37.1
9 G. Greensmith C. Parry Ford Fiesta R5 +17:09.3
10 P. Heller P. Olmos Ford Fiesta R5 +24:18.1

2018 FIA World Rally Championship - Förarmästerskapet
Efter omgång 3
1 S. Ogier 56
2 T. Neuville 52
3 A. Mikkelsen 35
4 K. Meeke 32
5 J.M Latvala 31
6 O. Tanak 26
7 E. Lappi 23
8 C. Breen 20
9 D. Sordo 18
10 H. Paddon 10

2018 FIA World Rally Championship - Konstruktörsmästerskapet
Efter omgång 3
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 84
2 M-Sport Ford World Rally Team 72
3 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 71
4 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 67