Hyundai Motor förhandsvisar nästa generationens vätgasdrivna SUV

17 augusti, 2017 – Hyundai Motor har bjudit på en tidig visning av nästa generationens bränslecellsbil, långt före den officiella lanseringen tidigt nästa år. På ett exklusivt event i Seoul visade den nästan produktionsklara versionen upp sina imponerande egenskaper och futuristiska design. Bilen som fortfarande saknar modellnamn förkroppsligar Hyundai Motors dedikation till utveckling av en ny era avancerade miljövänliga fordon.

SUV-modellen som presenterades på specialeventet är en förhandsvisning av Hyundai Motors andra bil för kommersiellt bruk och är bestyckad med fjärde generationens bränslecellsteknologi. Bilen stärker ytterligare Hyundais ställning som ledande producent av bränslecellsdrivna miljöbilar. En position som intogs redan 2013 med introduktionen av världens första serietillverkade vätgasbil. Genom att förbättra bränslecellsprestandan, minska vätgasförbrukningen och optimera nyckelkomponenter har bilens effektivitet förbättrats markant jämfört med föregångaren ix35 Fuel Cell. Den nya SUVen skryter med 9% effektivitetsökning jämfört med ix35 Fuel Cells och närmare 800 km räckvidd på en enda tankning (New European Driving Cycle (NEDC)).

Prestandan har också fått sig ett rejält lyft med 20% jämfört med föregångaren och levererar nu imponerande 163 hästkrafter. Något som också är relevant för den svenska marknaden är att kallstartsteknologin har förbättrats. Det här överbryggar utmaningarna med att starta vätgasbilar i temperaturer under fryspunkten. Hyundais nya SUV är optimerad för att startas i kyla ned till -30 grader Celsius.

Nästa generations vätgasbil har fått betydande förbättringar på tankvolymen. Tankpaketet består nu av tre identiska tankar, till skillnad från två i olika storlekar. Den massproducerade bilen kommer levereras utrustad med avancerad förarassistansteknologi. Detaljer kring dessa nya ADAS-funktioner presenteras i januari 2018 på CES i Las Vegas tillsammans med det officiella modellnamnet.

Nya FCEV har ärvt sin djärva design från FE Concept som introducerades för allmänheten på 2017 Geneva Auto Show. Den nya modellen bygger vidare på konceptbilens organiskt flödande form, inspirerad av vatten – bilens enda utsläpp. Bilen förkroppsligar ren och seren design för att reflektera lugnet den sprider på vägarna. Samtidigt som den självsäkra SUV-hållningen framhäver bilens kapacitet att resa långväga och utforska avlägsna platser i harmoni med naturen.

"Med exceptionell effektivitet, seren stil och kompromisslös prestanda är vår nästa generationens bränslecells-SUV förkroppsligandet av ett miljövänligt fordon för framtiden", säger Lee Ki-sang, Senior Vice President för Hyundai Motor Groups Eco Technology Center. "Hyundai Motor skall ta ledningen i utvecklingen av miljöbilar som skall ta oss mot ett utsläppsfritt samhälle.”

Den nya modellen går i spetsen för Hyundai Motors plan på att accelerera utveckling av fordon med noll till låga utsläppsnivåer. Något som går i linje med Hyundai Motor Groups förnyade mål med att introducera 31 nya miljöbilar (Hyundai Motor och Kia tillsammans) på den globala marknaden till 2020.

Hyundai Motor har tagit en bred angreppsvinkel med sitt miljöbilsprogram genom utveckling av en stor variation drivlinor – el, hybrid, laddhybrid och bränsleceller. Detta för att möta kundens varierande livsstilar

Tack vare en ökad efterfrågan på bränslesnåla och miljövänliga bilar utökas även produktplanen till att framöver inkludera SUV-modeller och andra stora fordon. En annan del i utvecklingen är att inkludera versioner med 4WD och bakhjulsdrift

Samtidigt som Hyundai Motor fortsätter att utveckla sitt ledarskap på elbilsmarknaden med IONIQ, siktar företaget på att etablera ett produktutbud som sträcker sig från små elbilar till stora och lyxiga modeller under Genesis-varumärket. Hyundai Motors elbilsutveckling kommer fortskrida i flera olika faser:

  • Lansering av elbilsversion av helt nya KONA, en kompakt SUV i B-klassen med räckvidd på upp till 390 km under första halvan av 2018.
  • Lansering av Genesis elbil under 2021.
  • Lansering av elbil med utökad räckvidd på upp till 500 km efter 2021.


Hyundai Motor är dedikerade till att utveckla teknologi för rena elbilar, något som kommer möjliggöra en framtida produktion av flera olika modeller med längre räckvidd. Företaget kommer fortsätta att stärka sin globala ledarskapsroll inom bränslecellsteknologi. Med fokus på att utöka forskningen inom FCEV-prestanda och hållbarhet. Något som kommer resultera i mindre och billigare teknologi applicerbar i kompakta sedanmodeller.

Hyundai Motor var världens första biltillverkare att massproducera bränslecellsbilar redan 2013 och har sedan dess sålt dem i 18 länder världen över. Forskningen började redan 1998 och genom år av utveckling och produktion har Hyundai Motor bevisat att bränslecellsbilar är lika konkurrenskraftiga som förbränningsmotorbilar när det kommer till säkerhet och tillförlitlighet.

Lanseringen av nästa generationens vätgas-SUV blir tidigt nästa år i Korea, tätt följt av USA och de europeiska marknaderna. Företaget överväger även lansering i länder med stor tillväxtpotential för miljöbilar som exempelvis Kina.