Hyundai Motorsport tar sin sjätte seger när Neuville vinner Rally Poland

2 juli, 2017 – Hyundai Motorsport tog sin tredje seger i 2017 FIA World Rally Championship (WRC) när Thierry Neuville och Hayden Paddon säkrade teamets första topp-två-placering sedan Rallye Deutchland 2014.

Dani Sordo avslutade rallyt på fjärde plats totalt och var del i att skapa teamets starkaste kombinerade resultat någonsin. Neuvilles seger blir teamets sjätte vinst i WRC sedan 2014 och den sjunde avslutningen med dubbla pallplatser.

Hyundai Motorsport presterade sitt bästa rallyresultat någonsin med 12 segrar av totalt 22 etapper under Rally Poland.

Efter att rallyts ledare växlat fyra gånger under lördagens etapper förlorade Neuville initialt ledningen på söndagens inledande sträcka. Ordningen var dock återställd efter SS21 (Paprotki 1) då Neuville åter var i topp efter att Tanak råkade ut för en incident som tvingade honom att bryta rallyt. Neuville kände under etappen inte till Tanaks misstag utan kämpade extra för att återta ledningen. Ett drag som gjorde att han vid etappens slut hade hela en minuts ledning före teamkamraten Hayden Paddon. Därifrån fokuserade teamet på att hålla ställningarna och ta sig i mål med säkrat 1-2-resultat. Neuville lyckades också plocka extra poäng i den avslutande etappen och fortsätta säsongens imponerande poängsvit i Power Stage.

Resultatet innebär inte bara att Hyundai Motorsport behåller sin andraplats i Konstruktörsmästerskapet utan även att man minskar luckan till toppen från 40 till 22 poäng med fem omgångar kvar.

Neuville och kartläsare Nicolas Gilsoul har nu tagit fem WRC-segrar för Hyundai Motorsport. Segern i Polen är deras tredje för 2017 års säsong och deras sjätte raka pallplats. Neuville har dessutom ytterligare minskat gapet upp till nuvarande ledaren Sébastien Ogier till. Endast 11 poäng skiljer de två åt i Förarmästerskapet.

Neuville kommenterar helgen: ”Vilket fantastiskt resultat för hela teamet! Jag är överlycklig för alla inblandade. Det var en tät strid hela helgen och så har det varit de senaste omgångarna. Det var såklart en lättnad att få återta ledningen efter Otts misstag på söndagsmorgonen och det gav oss även lite andrum under sista etapperna. Vi kunde slappna av och avsluta tryggt och säkert med det här fantastiska resultatet. Vårt mål helgen var att ta fler poäng än Sébastien och det gjorde vi med besked. Vi strävar såklart efter att fortsätta mästerskapet i den här stilen men just nu skall vi bara njuta av säsongens tredje seger. Teamet har jobbat hårt för det här resultatet.”

För Paddon och kartläsare Seb Marshall är andraplatsen deras första pallplacering under endast tre genomförda rallyn ihop. Det är också Paddons första pallplats sedan han slutade trea i Polen för ett år sedan.

Sordo och Marc Martí studsade tillbaka upp i toppen efter ett mindre lyckat Rally Italia Sardegna och tog sitt femte topp-fyra-resultat för säsongen. Det var en kännetecknande konsekvent uppvisning som spanjorerna stod för när de till slut avslutade Rally Poland endast 26.6 sekunder efter tredjeplacerade Ogier.

Team Principal Michel Nandan säger: ”Det här är ett jätteviktigt resultat för teamet, speciellt sett ur mästerskapsperspektiv. Dessutom visar det vad vi kan åstadkomma som ett lag när vi gör vårt bästa. Alla har presterat fantastiskt den här helgen! Grattis till Thierry och Nicolas för deras tredje seger för säsongen och till Hayden och Seb för deras första pallplacering som duo. Med Dani och Marc inte långt från pallen så kan vi summera en riktigt bra helg.”

Nästa rally fortsätter i hög fart genom skogarna med Rally Finland runt hörnet den 27-30 juli. Det är den nionde omgången för säsongen och ett rally där Hyundai Motorsport ännu inte varit på pallen.


Slutresultat - Rally Poland

1 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 2:40:46.1
2 H. Paddon S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +1:23.9
3 S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +2:20.8
4 D. Sordo M. Martí Hyundai i20 Coupe WRC +2:47.4
5 S. Lefebvre G. Moreau Citroën C3 WRC +3:11.8
6 T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta WRC +3:16.8
7 M. Østberg O. Floene Ford Fiesta WRC +3:39.6
8 E. Evans D. Barritt Ford Fiesta WRC +4:39.1
9 A. Mikkelsen A. Jaeger Citroën C3 WRC +4:43.5
10 J. Hänninen K. Lindstrom Toyota Yaris WRC +4:53.7


2017 FIA World Rally Championship - Förarmästerskapet

Efter omgång 8
1 S. Ogier 160
2 T. Neuville 149
3 J.M Latvala 112
4 O. Tanak 108
5 D. Sordo 82
6 E. Evans 57
7 H. Paddon 51
8 C. Breen 43
9 J. Hänninen 30
10 K. Meeke 27

2017 FIA World Rally Championship - Konstruktörsmästerkapet
Efter omgång 8

1 M-Sport World Rally Team 259
2 Hyundai Motorsport 237
3 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 153
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 117