Så säker man kan bli: Hyundai IONIQ belönas med 5 stjärnor i Euro NCAP

November 30, 2016 – Hyundais helt nya IONIQ har belönats med högsta betyg och fem stjärnor från den oberoende trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP. Under genomförda tester fick IONIQ toppbetyg i fyra kategorier: Skydd av vuxna, Skydd av barn, Fotgängarskydd och Förarstödssystem, vilket bevisar att det är en av de säkraste bilarna inom segmentet.

IONIQ levereras med en mängd säkerhetsfunktioner som standard. Inkluderat bl.a. autobroms med kollisionsvarning (som detekterar fotgängare), filhållningsassistans/-varning och adaptiv farthållare. Med nya IONIQ låter Hyundai köparna själva avgöra vilken typ av miljöbil som passar dem. Därför kan man välja mellan tre olika elektrifierade drivlinor: hybrid, elbil och laddhybrid.

”Den femstjärniga utmärkelsen från Euro NCAP för IONIQ stärker Hyundai Motors fokus på att göra tekniskt avancerade bilar tillgängliga för alla”, säger Thomas A. Schmid, Chief Operating Officer på Hyundai Motor Europe. ”IONIQ levereras som standard med toppmoderna, aktiva säkerhetsfunktioner vilket gör bilen till en av de säkraste inom sitt segment då kunderna inte skall behöva kompromissa med varken miljövänlighet eller trygghet bakom ratten.”

Överlägsna, aktiva säkerhetsfunktioner är standard på IONIQ
Euro NCAP testade IONIQs standardutrustade autobroms med framgångsrikt resultat. Systemet varnar föraren för nödsituationer och bromsar dessutom automatiskt om så krävs. Filhållningsassistenten med varningsfunktion uppmärksammar föraren via ljud och lampor om bilen byter fil utan att markera med blinkers. Dessutom lägger den lätt tryck på ratten för att guida föraren tillbaka i rätt position på vägen. Den adaptiva farthållaren (även den standard på IONIQ) bidrog även till det femstjärniga betyget. Den säkerställer en jämn fart och håller avståndet till framförvarande fordon genom att accelerera och bromsa automatiskt. Systemet innefattar även så kallad AutoStop-funktion med motoravstängning när bilen står stilla.

Utöver de funktioner som Euro NCAP testar levereras IONIQ även med dödavinkelnvarning och ett system som varnar för korsande trafik när bilen backar. Funktioner som minskar risken för kollisioner och skänker ökad trygghet hos föraren.

Passiv säkerhet kompletterar det imponerande Euro NCAP-resultatet
IONIQs lätta men vridstyva kaross är resultatet av avancerad design, konstruktionsmetoder och materialval som genomsyrar alla modeller. Den möjliggör en mer responsiv hantering av bilen samt extremt hög säkerhet då konstruktionen även absorberar energi vid kollisioner. Totalt är IONIQ utrustad med sju krockkuddar, inklusive en som skyddar förarens knän. Även dessa passiva säkerhetsaspekter var ytterligare faktorer som bidrog till det slutgiltiga betyget från Euro NCAP.

IONIQ Hybrid och Electric lanserades förra veckan i Sverige och finns nu tillgängliga för både provkörning och försäljning hos Hyundais återförsäljare. Laddhybriden introduceras i andra halvåret 2017.

Mer information om Hyundai IONIQ finner du på http://www.hyundai.se/ioniq