Hyundai Motorsport och Thierry Neuville säkrade andraplatsen i WRC 2016

Coffs Harbour, Australien

November, 2016 – Hyundai Motorsport avslutade den sista rundan av 2016 FIA World Rally Championship (WRC) med en stark avslutning och Thierry Neuville på tredjeplats.

Alla tre New Generation i20 WRC-bilarna slutade inom topp fem med Hayden Paddon på fjärde plats för Hyundai Shell World Rally Team. Ynka 1.6 sekunder bakom gick Dani Sordo från #20 Hyundai Mobis World Rally Team i mål. Både Neuville och Sordo plockade hem extrapoäng i mästerskapet genom sin andra respektive tredje plats i Power Stage.

Resultatet och femte raka pallplaceringen gjorde att Neuville säkrade den andraplats i Förarmästerskapet som han kämpat för under hela säsongen. Totalt sex poäng från vinnaren i Rally Australia – Andreas Mikkelsen.

Rallyt är också det tionde av totalt 13 som Hyundai Motorsport har stått på pallen i den här säsongen med New Generation i20 WRC. Något som redan förra omgången gjort att man säkrat andraplatsen i Konstruktörsmästerskapet. Därmed har teamet avslutat sin tredje och mest framgångsrika säsong i WRC någonsin med två segrar, 12 individuella pallplatser, 47 etappsegrar och 24 poäng i Power Stage.

För Neuville (#3 New Generation i20 WRC) och Nicolas Gilsoul som också säkrade andraplatsen i Kartläsarmästerskapet med dagens resultat var det en stark avslutning på en framgångsrik säsong. En pallplacering i Monte-Carlo, seger på Sardinien och sen tre raka topp-tre-resultat från Rally Germany fram till Rally Australia.

Neuville berättar: ”Jag är väldigt glad över utgången av det här rallyt. Det var lite stökiga förhållanden under de första dagarna så vi hade det inte lätt. Vi fokuserade egentligen bara på trygg och säker körning för att nå målen med pallplats och andraplatsen i mästerskapet. Vi hade bra fart i bilen hela helgen så det känns skönt att få avsluta säsongen på det här sättet. Tack till hela teamet för ett fantastiskt jobb i år. Vi hade en tuff start men sedan Sardinien har vi lyckats visa att vi har den fart och konsekvens som krävs för att verkligen utmana i toppen. Jag ser redan nu enormt mycket fram emot 2017.”

Rally Australia var också de sista etapperna för New Generation i20 WRC. Nästa år gäller nämligen helt nya tekniska regler och föreskrifter för de bilar som introduceras till 2017 års mästerskap. Med två segrar och en total andraplats i Konstruktörsmästerskapet har 2016 varit Hyundai Motorsports mest framgångsrika säsong någonsin.

Team-chefen Michel Nandan kommenterade avslutningen så här: ”Det var en otroligt spännande avslutning och vi gjorde dessutom debut på den australiensiska pallen. Stort grattis till Theirry och Nicolas för andraplatsen i Förarmästerskapet och Kartläsarmästerskapet. De har haft en fantastisk säsong, speciellt sedan segern på Sardinien. Hayden råkade ut för en incident på avslutande morgonen som gjorde att han inte kunde tävla om segern i Rally Australia. Som ett Team har vi haft ett väldigt starkt år. New Generation i20 WRC har verkligen presterat men det är såklart ett resultat av hårt arbete från hela teamet. Vi har verkligen mognat som lag det här året och jag är personligen väldigt tacksam för vad varje individ i Hyundai Motorsport har bidragit med. Jag vill också tacka Volkswagen Motorsport för att de har varit en så värdig utmanare. De har verkligen satt ribban extremt högt. Vi kommer sakna att tävla mot dem men fortsätta att inspireras av deras prestationer.”


Slutresultat Rally Australia

1.A. Mikkelsen / A. Jager (Volkswagen Polo R WRC) 2:46:05.7

2.S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +14.9

3.T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai New Generation i20 WRC) +1:12.6

4.H. Paddon / J. Kennard (Hyundai New Generation i20 WRC) +1:26.7

5.D. Sordo / M. Martí (Hyundai New Generation i20 WRC) +1:28.3

6.M. Østberg / O. Floene (Ford Fiesta RS WRC) +1:41.5

7.O. Tanak / R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +3:04.3

8.E. Lappi / J. Ferm (Škoda Fabia R5) +7:32.3

9.J. M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +7:56.9

10.L. Bertelli / S. Scattolin (Ford Fiesta RS WRC) +8:00.1


2016 FIA World Rally Championship - Förarmästerskap

S. Ogier 268 poäng / T. Neuville 160 / A. Mikkelsen 154 / H. Paddon 138 / D. Sordo 130 / J. M. Latvala 112 / M. Østberg 102 / O. Tanak 88 / K. Meeke 64 / C. Breen 36 / E. Camilli 28 / E. Lappi 16 / S. Lefebvre 14 / H. Solberg 14 / M. Prokop 12 / K. Abbring 10 / T. Suninen 8 / P. Tidemand 8 / J. Kopecky 7 / M. Ligato 6 / E. Evans 6 / L. Bertelli 5 / N. Fuchs 2 / A. Kremer 2 / V. Gorban 1 / K. Kruuda 1


2016 FIA World Rally Championship - Konstruktörsmästerskap

Volkswagen Motorsport 377 poäng / Hyundai Motorsport 312 / Volkswagen Motorsport II 163 / M-Sport World Rally Team 162 / Hyundai Motorsport N 146 / DMACK World Rally Team 98 / Jipocar Czech National Team 18 / Yazeed Racing 4