Tillbaka

Hyundai Motorsport på pallen i Rally Sweden

Torsby, 17 februari 2020 – Hyundai Motorsport avslutade helgens förkortade Rally Sweden på pallen. Andra omgången av 2020 FIA World Rally Championship (WRC) gav Ott Tänak och Martin Järveoja sin första topp-tre-placering som en del av Hyundai Motorsport. Estländarna avslutade det nio etapper långa rallyt på en total andraplats efter bara två genomförda omgångar i sin Hyundai i20 WRC. Resultatet är också teamets andra raka pallplats för 2020-säsongen, kort efter segern i Rallye Monte-Carlo. Historiskt har Hyundai Motorsport nu varit på pallen sex gånger i Rally Sweden.

Thierry Neuville och Nicolas Gilsoul som slutade sexa, tog en försiktigare ansats till rallyt efter att ha tacklat utmaningen med att starta först på vägarna under fredagen. Craig Breen och Paul Nagle som körde sin tredje WRC-omgång för Hyundai Motorsport kom i mål som sjua, precis bakom sina lagkamrater.

Våta förhållanden mötte bilarna som kom till start. Ett ihållande väder under hela helgen med regn som vräkte ned natten till den avslutande söndagen. Arrangörerna tog därför beslutet att reducera den avslutande dagen till endast en passage genom den 21.19 km långa Likenäs-etappen. En etapp som även fick utgöra Power Stage.

Neuville tryckte på hela vägen in mot slutet för att säkra fyra viktiga poäng i sin jakt på förartiteln. Belgaren delar just nu förstaplatsen i Förarmästerskapet med Rally Sweden-vinnaren Elfyn Evans.

Tänak var fyra på Power Stage, vilket gav honom totalt 20 poäng och flyttade estländaren upp till sjätteplats på förartabellen efter helgen. Hyundai Motorsport har nu 63 poäng efter de två öppningsrundorna och ligger på andra plats i Konstruktörsmästerskapet.

Tänak kommenterar helgen: ”Jag är glad över att ha tagit min första pallplats tillsammans med laget. Speciellt med tanke på de utmanande förhållanden vi fick tackla i helgen. Vi tar med oss en hel del positiva saker från Rally Sweden. Bilen har bevisat att den har farten som krävs; vi måste bara lära oss mer om den. Efter Monte-Carlo var det viktigt för oss att avsluta ett helt rally, avverka kilometer i bilen och få lite poäng i tabellen. Vi lyckades inte prestera på topp men vi är på god väg att bli bekväma med bilen och hitta självförtroende. Om man ser allt från det perspektivet så var det en väldigt lärorik helg.”

Neuville säger: “Vi hade bara ett enda mål på söndagen – att försöka optimera situationen och köra för poäng i Power Stage. Förhållandena på avslutningen var lika svåra som de varit under hela helgen och det räckte inte till för att sätta snabbast tid. Det var ett tufft rally men vi kunde inte ha gjort mer än vi gjorde. Det var flera etapper där vi tappade sekunder här och där men jag tror inte det hade någon direkt inverkan på slutresultatet.”

Breen summerar helgen: “Det var en svår helg och personligen är jag inte nöjd med mitt resultat. Missförstå mig inte - jag har njutit enormt mycket av att vara tillbaka i en WRC-bil, men det känns tufft att inte få vara med och slåss i toppen. Väder och vägordning har varit emot oss och det är synd att vi bara fått köra korta etapper som gjort det svårt att göra skillnad. Med alla vattenmassor längs med vägarna fanns det inte utrymme för hjältedåd och prioriteringen låg i att få hem bilen och stötta teamet på bästa sätt.”

Nästa rally och tredje omgången av 2020 FIA World Rally Championship (WRC) äger rum i Mexiko från 12–15 mars. Även om Sverige bjöd på grusförhållanden blir Mexiko säsongens första renodlade grusrally. Hyundai Motorsport har tagit viktiga poäng i Konstruktörsmästerskapet och ligger delad etta i Förarmästerskapet. Något ett stärkt team tar med sig till värmen på andra sidan Atlanten.


Slutresultat – Rally Sweden

1 E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC 1:11:43.1
2 O. Tänak M. Järveoja Hyundai i20 Coupe WRC +12.7
3 K. Rovanperä J. Halttunen Toyota Yaris WRC +20.2
4 S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC +23.6
5 E. Lappi J. Ferm Ford Fiesta WRC +32.4
6 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +33.8
7 C. Breen P. Nagle Hyundai i20 Coupe WRC +1:00.9
8 T. Suninen J. Lehtinen Ford Fiesta WRC +1:24.5
9 T. Katsuta D. Barritt Toyota Yaris WRC +1:59.6
10 J. Huttunen M. Lukka Hyundai i20 R5 +4:03.0


Konstruktörsmästerskapet - 2020 FIA World Rally Championship

Efter omgång 2

1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 73
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 63
3 M-Sport Ford World Rally Team 40


​Förarmästerskapet - 2020 FIA World Rally Championship

Efter omgång 2

1 E. Evans 42
2 T. Neuville 42
3 S. Ogier 37
4 K. Rovanperä 30
5 E. Lappi 24
6 O. Tänak 20
7 T. Suninen 11
8 S.Loeb 8
9 T. Katsuta 8
10 C. Breen 6


Följ Hyundai Motorsports framgångar på @HyundaiSverige och @hmsgofficial på Instagram.