Hyundai presenterar helt nya BAYON, en snygg och elegant crossover-SUV

Malmö, 2 mars 2021 – Idag avslöjades Hyundai BAYON, en helt ny crossover-SUV designad speciellt för Europa. Som ett tillskott i B-segmentet blir BAYON den senaste och minsta medlemmen av Hyundais växande SUV-familj.

Helt nya BAYON har en kompakt exteriör, rymlig interiör och en lång lista med intelligenta säkerhets- och uppkopplingsfunktioner som sticker ut i klassen. Helt nya BAYON demokratiserar ny teknik och gör den högteknologiska funktionaliteten tillgänglig för alla.

I linje med Hyundais befintliga namngivningsstrategi, inspirerades namnet BAYON av en semesterort: Bayonne, huvudstaden i franska Baskien och en av de vackraste platserna i sydvästra Frankrike. Eftersom BAYON är utformad för att möta kraven på den europeiska marknaden, beslutade företaget att ge modellen ett europeiskt namn.

”Då SUV-karosser fortsätter att växa i popularitet över världen såg Hyundai tydlig efterfrågan för en modell kapabel att navigera europeiska städer och samtidigt ha tillräckligt med utrymme för att möta kundernas krav,” säger Andreas-Christoph Hofmann, Vice President of Marketing & Product på Hyundai Motor Europe. ”Klassledande uppkopplings- och säkerhetsfunktioner, en skarp och distinkt design, tillsammans med integrationen av Hyundais 48-volts mildhybridteknik gör att BAYON sticker ut i segmentet.”

Med BAYON har Hyundai nu lanserat och uppgraderad sju nya modeller på bara 12 månader – eller 20 om man räknar med alla karosstyper och drivlinevariationer. Detta gör 2020 till ett rekordår för expansion av modellprogrammet.

En skarp och distinkt design

BAYON är den senaste modellen som med sin unika design gör avtryck i Hyundais SUV-familj. Genom sina iögonfallande, distinkta och oväntade proportioner har den fått en starkt grafisk form. BAYON förkroppsligar Hyundais designidentitet, Sensuous Sportiness, definierad av harmonin mellan proportioner, arkitektur, styling och teknologi. Den här senaste tolkningen av Sensuous Sportiness kombinerar emotionella värden med innovativa lösningar.

”Med sitt skarpa utseende och integrering av viktiga designelement, stärker BAYON Hyundais designriktning i SUV-kategorin,” säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group. ”BAYONs unika och självsäkra utseende, förkroppsligat av sina starka linjer och pilformade lampor, förväntas etablera bilen som den mest unika och enastående tillskottet i B-segmentets blomstrande SUV-kategori.”


Utvändig design

BAYON kännetecknas av en distinkt utvändig design som skiljer den från konkurrenterna. Unika designlösningar, högteknologiska detaljer och ett rent utseende gör att den sticker ut från mängden.

Framtill öppnar en bred grill upp sig nedtill för att skapa en solid hållning. Tredelade strålkastare kombinerade med ett luftintag etablerar ett unikt utseende och arkitektur. Det horisontella, långsmala luftintaget skapar tillsammans med och varselljusen en bredd, medan den låga hasplåten bekräftar bilens SUV-identitet.

Sett från sidan ger en dynamisk axel ett kilformat utseende och den pilformade C-stolpen skapar en dynamisk och oväntad arkitektur.

Baktill understryker de pilformade ljusen stolpdynamiken. Deras utsträckta position skapar en bred hållning som med stöd från en tunn, horisontell linje vilken sammankopplar bakljusen ytterligare understryker bredden och volymen för att skapa en levande sektion. Den kraftfulla bakdelen och visuellt förlängda bakrutan initierar en unik och uttrycksfull bakre design. Strålkastare och blinkers i LED kompletterar det moderna utseendet.

BAYON finns tillgänglig med 15-tums stålfälgar och 16- eller 17-tums lättmetallhjul. Totalt nio exteriörfärger finns tillgängliga, inklusive den nya lanseringsfärgen, Mangrove Green. Två-tonslackat tak i Phantom Black finns också tillgängligt som tillval i kombination med flera färger.

En moden, digital interiör

BAYON har en ren, rymlig och upplyst interiör. Det finns ett tydligt fokus på att maximera komforten för passagerare både fram och bak samt öka bagageutrymmet.

Interiören definieras av en stor mängd uppkoppilngsteknik, inklusive en 10,25-tums AVN eller 8-tums Display Audio. Passagerare kan dra nytta av LED-teknik integrerad i främre benutrymme, dörrsidor, främre dörrhandtag och mittkonsolens förvaringsyta för att sätta rätt stämningsbelysning.

Ett noga utvalt utbud av neutrala interiörfärger och material ger maximal kompatibilitet med de utvändiga färgerna. Ett färgkoncept med små och subtila accenter skapar en lugn atmosfär som gör det lättare för föraren att fokusera. BAYON levereras som standard med en helsvart tyginteriör och med två ytterligare färgkombinationer som tillval.

Klassledande uppkoppling och teknik

Precis som hos andra Hyundai-modeller erbjuder BAYON avancerad uppkopplingsteknik vilken annars är sällsynt för segmentet. Modellen har klassledande digital instrumentering och infotainmentfunktioner i toppklass.

Passagerare kan välja mellan en 10,25-tums AVN-skärm eller en 8-tums Display Audio. 8-tums Display Audio inkluderar trådlös Apple CarPlay och Android Auto.

Två USB-portar för främre passagerare och en för bakre raden gör det möjligt för upp till tre enheter att laddas samtidigt. En av de främre portarna möjliggör också dataöverföring så att passagerare kan koppla sin telefon till bilens infotainmentsystem. Ett premiumljudsystem från Bose kompletterar paketet och garanterar passagerarna en högkvalitativ lyssningsupplevelse.

Hyundai BlueLink Connected Car Services

BAYON är utrustad med den senaste Hyundai BlueLink-uppgraderingen, vilket innebär att användare kan dra nytta av toppmoderna uppkopplingstjänster. Den senaste versionen av BlueLink inkluderar tjänster som Connected Routing och en ny användarprofils-funktion. Nytt för BlueLink är kalenderintegrering. Det betyder att förare kan spegla sin Google- eller Apple-kalender i bilens infotainmentsystem. Om kalenderbokningar även innehåller en adress kan den importeras direkt in i bilens navigator.

Kunderna kan också lokalisera, låsa och låsa upp sin bil samt få fordonsinformation som servicebehov, däcktryck och bränslenivå med hjälp av BlueLink-appen

Rymlighet och Bekvämlighet

Hyundai BAYON levererar komfort och bagageutrymme hos en SUV med smidigheten och bränsleeffektivitet som en B-segmentsbil. Modellens kompakta exteriör och familjevänliga interiör gör att kunder kan njuta av det bästa från två världar. Medan den kompakta storleken och utmärkta sikten gör den lätt att kliva in i och hantera, erbjuds också den säkra och robusta känsla som kunder förväntar sig från en Hyundai-SUV tack vare sin höga sittposition.

Med 411 liters bagageutrymme utmärker sig BAYON för sin stora lastkapacitet, trots sin kompakta storlek. På så sätt sticker BAYON ut för sin rymlighet och användbarhet.

Med en längd på 4180 mm, 1775 mm bredd, höjd på 1490 mm (eller 1500 med 17-tumsfälgar), får dimensionerna en perfekt balans mellan bekvämlighet och fördelarna hos en kompakt bil. BAYON har en hjulbas på 2590 mm som ger utmärkt benutrymme och bekväm färd för passagerare både fram och bak. Främre passagerare kan åtnjuta 1072 mm benutrymme medan bakre erbjuds 882 mm.

Som en äkta SUV, erbjuder BAYON en markfrigång på upp till 183 mm (i kombination med 17-tumsfälgar), vilket är högre än de flesta andra bilar i B-segmentet.

Klassledande säkerhetspaket

BAYON delar sitt säkra och robusta DNA med andra medlemmar av Hyundais SUV-familj och har säkerhetsfunktioner som matchar. Modellen sticker ut i segmentet genom att BAYON erbjuder en omfattande lista av säkerhetsfunktioner från Hyundai SmartSense. Många av dem är dessutom inkluderade som standard.

Ett antal semi-autonoma körfunktioner skiljer BAYON från sina konkurrenter. Lane Following Assist (LFA) arbetar för att hålla bilen centrerad i sin fil. Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) ljuder först ett alarm och sen vid behov appliceras bromsarna för att förhindra en kollision. Den här funktionen inkluderar detektering av bilar, fotgängare och cyklister samt även Junction Turning som kan applicera bromsarna för att undvika olyckor med mötande bil när du svänger vänster i en korsning. En annan avancerad funktion, Navigation-based Smart Cruise Control (NSCC), använder data från bilens navigator för att automatiskt anpassa farten vid körning på landsväg eller motorväg.

BAYON innehåller också flera funktioner som försiktigt fångar förarens uppmärksamhet när deras fokus minskar. Driver Attention Warning (DAW) analyserar körmönster för att upptäcka dåsig eller distraherad körning. Systemet fungerar tillsammans med Leading Vehicle Departure Alert (LVDA) som varnar när bilen framför börjar röra på sig och föraren inte reagerar tillräckligt snabbt. Dessutom meddelar Rear Occupant Alert (ROA) om sensorer indikerar rörelse i baksätet när föraren lämnar bilen. Detta gör BAYON ännu säkrare för bakre passagerare, inklusive barn och husdjur, vilket gör den till ett utmärkt bilval för familjer.

Ytterligare funktioner garanterar säkerhet när bilen körs i låga hastigheter eller vid parkering. Parking Collision Avoidance Assist-Reverse (PCA-R) varnar och vid behov bromsar när ett bakre hinder upptäcks under långsam backning. Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) assisterar förare på ett liknande sätt när de backar ut från en parkeringsplats och en annan bil passerar. Parking Assist (PA) möjliggör för semi-autonom parkering med hjälp av flera sensorer och mjukvara som arbetar tillsammans för att assistera förare att parkera i trånga utrymmen.

I händelse av en olycka varnar eCall automatiskt räddningstjänsten om bilens krockkuddar löses ut. Alternativt kan passagerare också aktivera tjänsten med en knapptryckning.

Drivlinor

BAYON har utmärkt bränsleeffektivitet och konkurrenskraftiga CO2-utsläpp tack vare en uppdaterad Kappa-motorfamilj. Den turboladdade T-GDi-motorn med direktinsprutning har minskats i storlek för optimerad effektivitet. Kombinerad med Hyundais unika 48-volts mildhybridsystem (48V) med intelligent Manual Transmission (iMT), resulterar det i ännu mer bränslebesparingar och effektivitet.

iMT frikopplar motorn från växellådan när föraren släpper på gaspedalen. Detta gör att bilen glider i friläge, vilket minskar utsläpp och sparar bränsle. Det finns två olika glidlägen förknippade med iMT: först när motorn är på tomgång och även när motorn är helt avstängd. Motorn startar igen så snart föraren trycker på antingen bromsen eller gasar för att köra vidare med samma växel som när den stängdes av. Detta resulterar i bättre bränsleeffektivitet utan att kompromissa med prestanda.

BAYON har också Hyundais unika Continously Variable Valve Duration (CVVD) -teknik som kontrollerar tiden för ventilernas öppning och stängning anpassat efter körförhållanden. Detta optimerar motorprestanda samtidigt som bränsleeffektiviteten förbättras, vilket resulterar i minskade utsläpp och bränslebesparingar.

Modellen lanseras i Sverige med 1.0-liters T-GDi-motorn, kombinerad med 48V-system som ger 100 hk. Motorn kan kombineras med 6-växlade intelligent Manual Transmission (6iMT) eller en 7-växlad dubbelkopplingslåda (7DCT). Motorn har även tre körlägen som optimerar responstid och styrprestanda baserat på körförhållanden. Dessa är Eco, Normal och Sport.

En 1.2-liters MPi-motor med 84 hk i kombination med en 5-växlad manuell växellåda finns även tillgänglig som insteg.

BAYON är Hyundais första SUV som utrustats med Rev Matching, en funktion som vanligtvis bara återfinns hos Hyundais prestandamodeller. Rev Matching synkroniserar motorn med utgående axeln för att möjliggöra mjukare och sportigare nedväxlingar. Funktionen finns tillgänglig för 1.0-liters T-GDi 48V i kombination med 6iMT i Sportläge.


Helt nya Hyundai BAYON har svensk lansering till sommaren 2021.