Hyundai utvecklar världens första Active Shift Control som förbättrar både bränsleförbrukning och körglädje hos hybrider

Juli, 2019 – Hyundai Motor Group har utvecklat världsunik växellådsteknik i form av Active Shift Control (ASC). Innovationen optimerar växlingseffektiviteten genom att genom att övervaka växlarna 500 gånger per sekund och justerar transmissionsrotationshastigheten exakt för snabbare växlingstider. Den nya tekniken kommer att ha premiär i Hyundai Sonata Hybrid (lanseras ej i Sverige) och framöver även gynna kommande modeller aktuella för den svenska marknaden.

ASC applicerar ny styrprogramvara till Hybrid Control Unit (HCU), som sedan styr elmotorn för att justera rotationshastigheten på motorn och växellådan. Något som medför en reducerad växlingstid på 30%. Tekniken levererar även mycket jämnare växlingar trots de snabbare växlingstiderna.

"Utvecklingen av världens första ASC-teknik är en anmärkningsvärd uppfinning som integrerar exakt motorstyrning med automatisk växellåda," berättar KyoungJoon Chang, Vice President och Head of Powertrain Control System Group på Hyundai Motor Group. "Tekniken kommer inte bara att spara bränsle utan också ge en roligare körupplevelse för våra kunder”, sammanfattar han.

Konventionella hybridfordon är inte utrustade med vridmomentomvandlare för att ytterligare förbättra bränsleekonomin eftersom vridmomentomvandlare tappar energi under överförings-processen. Även om det är bränsleeffektivt, kräver ett sådant system också längre växlingstider för att säkerställa jämnare växling.

ASC-tekniken gör att hybridens elmotor kan kontrollera växlingar genom att tillämpa ny mjukvarulogik på Hybrid Control Unit (HCU) för att minimera problem med långsammare växlingstider. HCU övervakar transmissionsvarvtalet 500 gånger per sekund via en sensor installerad i elmotorn för att synkronisera rotationshastigheten med motorns.

Active Shift Control är ytterligare ett steg framåt i Hyundais strävan efter miljövänligare och energieffektivare bilar utan att kompromissa på körglädjen.