Hyundai inleder utveckling av holografisk AR-navigation med investering i WayRay

31 oktober, 2018 – Hyundai Motor har gjort en strategisk investering i schweiziska deep tech-startupen WayRay för att skynda på utveckling av holografisk augmented reality-navigation till framtidens bilar. Målet är implementering av systemet i massproducerade bilar så tidigt som 2020.

Partnerskapet skall hjälpa Hyundai att uppnå sin vision om framtidens mobilitet samtidigt som man förser förare med helt nya upplevelser då toppmodern teknologi integreras med bilarnas infotainmentsystem.

”WayRay besitter anmärkningsvärd expertis inom både hårdvaru- och mjukvaruutveckling för holografiska AR-bildsystem. Hyundai-WayRay-samarbetet kommer hjälpa oss att tillsammans etablera ett helt nytt ekosystem som utnyttjar AR-teknik för att förstärka inte bara navigationssystem utan även skapa en AR-plattform för smarta städer och smart mobilitet. Nya affärsområden för Hyundai Motor som kommer resultera i fler innovativa kundupplevelser,” säger Dr. Youngcho Chi, Chief Innovation Officer och Executive Vice President på Hyundai Motor Group.

WayRays holografiska AR-lösningar skapar en äkta förstärkt verklighetsupplevelse (Augmented Reality) där virtuella föremål sömlöst integreras med bilens interiör. Jämfört med marknadens traditionella head-up-displayer (HUD), baseras WayRays teknologi på ett mindre projektions-system som ger en ännu tydligare bild och kan installeras i nästan vilket fordon som helst.

Systemets överlägset breda betraktningsvinkel möjliggör för visning av flera virtuella föremål på ett bekvämt avstånd från förarens ögon. Det har inga begränsningar när det kommer till skärmstorlek och kan till och med projicera en bild som täcker hela framrutan. Tekniken kan också integreras med bilens sidofönster för att erbjuda passagerare en mängd olika infotainmenttjänster. I dagsläget finns det ingen annan teknik som är kapabel till samma möjligheter. 

Möjligheterna för hur den här teknologin kan användas i bilar är gränslös. Trafikinformation kan visas direkt på vägen genom vindrutan så att förare kan bibehålla fokus på vägen framåt, vilket ökar trafiksäkerheten. Det kan ge förbättrade väganvisningar baserat på bilens hastighet, inklusive realtidsinformation om övergångsställen, fotgängare, vägar och varningsskyltar.

I framtiden kommer tekniken, om den införlivas med autonom körteknik som är hyperansluten till vägarna och närliggande fordon, att kunna visa ytterligare information om omgivningen för föraren.

WayRay grundades 2012 och har snabbt positionerat sig som världens ledande holografiska AR-teknologibolag. Bolaget har sitt huvudkontor i Schweiz och driver ett FoU-center i Ryssland.

”Som ett deep tech-företag är vi dedikerade till att skapa grundläggande innovationer som tar oss långt bortom holografiska AR-skärmar och nya gränssnitt,” berättar Vitaly Ponomarev, VD för WayRay. ”Vi är stolta över att bli erkända som en pålitlig partner som uppfyller de höga krav som ställs av en investerare som Hyundai.”

Hyundai utökar sina partnerskap inom olika områden för att ytterligare stärka den kärnteknik som är avgörande för autonom körning framöver. Samtidigt utforskar därmed företaget nya affärsmöjligheter inom smart infrastruktur.