Hyundai Motorsport tar sikte på Rally Sweden och WRC-säsongens första pallplats

Umeå, 21 februari, 2022 – Efter en fostrande inledning av nya hybridkapitlet är Hyundai Motorsport ute efter revansch i andra omgången av 2022 FIA World Rally Championship (WRC), Rally Sweden den 24–27 februari.

Återkomsten av Rally Sweden är efterlängtad av både förare och teamen då den varit en del av WRC-kalendern sedan 1973. För 2022 flyttar tävlingen från Värmland till Västerbotten och kommer bjuda på snötäckta snabba etapper i skogarna runt Umeå.

Hyundai Motorsports förarteam siktar på att bemästra rallyts utmanande förhållanden och dra nytta av bilens fulla prestanda under det ansträngande fyrdagarseventet. Laguppställningen är oförändrad från Rallye Monte-Carlo med Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja och Oliver Solberg/Elliot Edmondson med uppdrag att säkra teamets första pallplats för säsongen. Då det nästan inte fanns någon snö alls under Rallye Monte-Carlo har alla tre ekipage genomfört rejäla tester i förberedelse och acklimatisering inför första tävlingen på underlaget med Hyundai i20 N Rally1.

Efter inledande Shakedown och den ceremoniella starten på torsdag drar Rally Sweden igång på allvar under fredagen. Med sju etapper och totalt 125,67 kilometer är det rallyts längsta dag. Lördagens agenda ändrades i sista stund på grund då området för specialsträckorna SS9/13 Örträsk behövs till bete för regionens renar. Sträckorna ställs in och kommer inte ersättas. Lördagen är dock fortfarande rejält krävande med sex etapper på nästan 82 km. Två etapper på söndagen sammanfattar Rally Sweden tillsammans med avslutande Power Stage med möjlighet till extra mästarskapspoäng till förare och team.

”Sedan Rallye Monte-Carlo har hela teamet jobbat otroligt hårt för att göra förbättringar på våra hybridpaket och vi ser fram emot bättre prestationer under Rally Sweden,” säger Deputy Team Director Julien Moncet. ”Vi håller fortfarande på att lära oss de nya hybridreglerna och våra tester före rallyt har hjälpt till med att förbereda oss för vintervägarna runt Umeå. Våra tre ekipage vet vad som krävs för att vara konkurrenskraftiga på snö så vi fokuserar all vår energi på att få alla bilar i mål efter en nedslående första omgång. Vi måste vara förberedda på att stöta på hinder men kommer sträva efter ett konkurrenskraftigt rally som kulminerar i ett starkt resultat.”

Oliver Solberg/Elliott Edmondson (#2 Hyundai i20 N Rally1)

  • Solberg siktar på att glänsa under första rallyt på hemmasnö som fabriksförare med Hyundai Motorsport.
  • Det senaste tillskottet för Hyundai Motorsport tvingades bryta under säsongsinledningen på Rallye Monte-Carlo.

“Till att börja med kommer det bli väldigt känslosamt att köra min första hemmatävling som fabriksförare. Det är något jag har drömt om hela mitt liv. Jag tycker att den nya platsen är ett viktigt steg eftersom det är vad rally behöver för att säkra fantastiska förutsättningar, även om det såklart är tråkigt att flytta från min hemstad,” säger Solberg. ”Snö och is är mina favoritunderlag så det kommer bli ett väldigt speciellt rally. Du måste vara ganska aggressiv med din körstil, hålla linjen med fronten på bilen men trycka baktill. Det kommer att vara nytt för alla så förberedelserna är mer jämställda och ger mig en möjlighet till en stark helg. Rally Sweden blir en mix av allting: snabba och kurviga vägar, vinterförhållanden, massor av snövallar – och kanske några renar.”


Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1)

  • Den belgiska duon siktar på en stark helg med förbättrat resultat.
  • Neuville segrade i Rally Sweden 2018.

”Med helt nya sträckor blir det svårt att veta vad som väntar oss på Rally Sweden, men det kommer definitivt bli intressant. Trots att vi inte har så mycket erfarenhet av Hyundai i20 N Rally1 i de här förhållandena så är det ett riktigt snö-rally. Jag tror vår körstil blir ganska lik tidigare bilar vi tävlat med i Rally Sweden,” säger Neuville. ”Rally är alltid lite extra spektakulärt med dubbdäck och snö. Vanligtvis är etapperna ganska snabba och vi måste ta hjälp av snövallarna samt köra i sidled lite mer. Man måste vara mer brutal för att få dubbarna att greppa i marken. Alla har jobbat hårt under de senaste månaderna och vi hoppas på lite avkastning på insatserna till helgen.”

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 N Rally1)

  • Rally Sweden är platsen för den estniska duons första pallplacering i en Hyundai.
  • Tänak och Järveoja siktar på pallen för första gången under 2022.

”Rally Sweden har blivit ett helt nytt event när vi nu rör oss så långt norrut jämfört med tidigare år. Jag vet inte vad vi kan vänta oss men snö är något jag alltid tyckt om att tävla på,” berättar Tänak. ”Sverige var rallyt där vi tog vår första pallplats med Hyundai Motorsport och det skulle betyda mycket att få replikera det resultatet i helgen. Vi har en inre drivkraft att komma tillbaka kämpande efter den svåra inledningen på säsongen och vända det till ett positivt momentum för resten av året. Förra säsongen vann vi i snön i Arctic Rally Finland, så vi vet att vi kan vara snabba och konkurrenskraftiga på det här underlaget. Målet är att komma igång och hitta en bra rytm med nya Hyundai i20 N Rally1.”


Helgen i korthet

  • Rally Sweden inleds med sin längsta dag, fredagen som består av två loopar av Kroksjö (14,98 km), Kamsjön (27,81 km), Sävar (17,28 km) och en passage av Umeå Sprint (5,53 km) som sammanlagt blir 125,72 km.
  • Lördagens agenda består av sex etapper där bilarna två gånger passerar Brattby (10,49 km), Långed (19,49 km) och Umeå (11,17 km).
  • Söndagen innehåller två sträckor av Vindeln (14,19 km) och Sarsjöliden (14,23 km). Andra passagen av den senare kommer utgöra rallyts Power Stage.


Hyundai Sverige är på plats för att följa rallyt och ge en exklusiv inblick från etapperna och teamets förberedelser i servicedepån. Följ @hyundaisverige på Instagram och Facebook för löpande uppdateringar.