Hyundai IONIQ 6 – Electrified Streamliner debuterar med utökad räckvidd och innovativ interiör

  • Hyundai Motors nästa elbil är konstruerad för att vara en personlig upplevelse.
  • 77,4 kWh-batteri tillsammans med en aerodynamiskt skulpterad siluett ger över 610 km WLTP-räckvidd (uppskattad) på en enda laddning.
  • Med en uppskattad WLTP-förbrukning på under 14 kWh/100 km är IONIQ 6 en av de mest energieffektiva elbilarna på marknaden.
  • Medveten om passagerarnas behov erbjuder IONIQ 6 en ergonomisk interiör med en hjulbas på 2950 mm och funktioner som lyfter den elektriska mobilitetsupplevelsen.
  • Dual Color Ambient Lighting med hastighetssynkronisering och EV Performance Tune-up förstärker IONIQ 6:s personliga körupplevelse.
  • Hyundai Motor Groups Electric-Global Modular Platform möjliggör 800-V ultrasnabb laddning från 10 till 80% på bara 18 minuter.
  • IONIQ 6 introduceras med avancerade förarassistansfunktioner och mjukvaruuppdateringar via Over-The -Air (OTA).
  • Hyundai avtäcker IONIQ 6 med en digital världspremiär och film under konceptet ”Awaken Your World”.

SEOUL, 14 juli 2022 – Hyundai Motor Company lanserar efterlängtade IONIQ 6 med en inspirerande film på digitala världspremiären (https://youtu.be/GVcXwIL9OFw). Som den nya modellen i IONIQ-varumärkets helelektriska sortiment, omdefinierar den elektrifierade streamlinern gränserna för elektrisk mobilitet med sin avancerade teknik, personliga utrymmen och utökade räckvidd.

IONIQ 6 levererar en uppskattad helelektrisk räckvidd på över 610 km[1]enligt WLTP-standarden (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), tillsammans med ultrasnabb, 400 V/800 V-multiladdningskapacitet som möjliggjorts av Hyundai Motor Groups Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Modellen har också vad som kan vara Hyundais mest aerodynamiska design hittills och en rad framträdande funktioner som Dual Color Ambient Lighting, Speed Sync Lighting, EV Performance Tune-up och Electric Active Sound Design (e-ASD), vilket förbättrar den elektriska mobilitetsupplevelsen.

“IONIQ 6 är nästa ambitiösa steg framåt i Hyundai Motors strategi för att påskynda övergången mot elektrifiering och en position som en global ledare inom elbilar”, säger Jaehoon Chang, President och CEO på Hyundai Motor Company. ”IONIQ 6 Electrified Streamliner kommer att ge en unik och distinkt upplevelse för förare och passagerare, optimerad på alla sätt för att omdefiniera elektrisk mobilitet.”

Personlig interiör, konstruerad för en bekväm livsstil

Den elektrifierade streamlinern drar fördel av E-GMP för att möjliggöra en extremt lång hjulbas på 2950 mm, understödd av ett urval mellan 20- och 18-tumshjul. Med en imponerande längd på 4855 mm, 1880 mm bredd och höjd på 1495 mm ger IONIQ 6 ett distinkt elegant och stilrent utseende som sticker ut i ett hav av andra elbilar som annars ser likadana ut.

”IONIQ 6 är designad för att sömlöst förbättra våra dagliga liv och vara en plats som väcker din fulla potential”, säger Thomas Schemera, Executive Vice President, Global Chief Marketing Office och Head of Customer Experience Division på Hyundai Motor Company. ”Den innovativa interiören är noggrant genomtänkt som ett kokongliknande personligt utrymme, förstärkt med den senaste tekniken som skapar en säker, rolig och stressfri körupplevelse. Den rymliga interiören, med hållbarhet och användbarhet i centrum, representerar återigen ett steg framåt för elfordon, helt i linje med våra kunders värderingar.”

IONIQ 6:s interiör är speciellt utvecklad för att fungera som ett bekvämt och personligt gömställe. Dual Color Ambient Lighting gör att föraren kan anpassa utseendet och känslan av den inre kupén genom att välja från ett spektrum av 64 färger och sex förvalda teman[2]. Läget Speed Sync Lighting adderar känslor till körupplevelsen genom att ändra ljusstyrkan på främre radens innerbelysning baserat på bilens hastighet.

Valbara Relaxation Comfort Seats på främre raden främjar fritiden genom att enkelt justera sitsvinkeln. Dessutom är sätena specifikt tillverkade för elektriska modeller och är cirka 30 procent tunnare än i konventionella modeller, vilket ger ökat utrymme för passagerarna. Fyra USB-C och en USB-A-port finns tillgängliga för att förbättra kundens bekvämlighet.

IONIQ 6:s personliga körupplevelse förstärks ytterligare av EV Performance Tune-up-systemet, som låter föraren fritt justera styrmotstånd, motoreffekt, gaspedalkänslighet och körläge. Förare kan skapa en mängd olika kombinationer med bara några få knapptryckningar för att möte sina individuella behov.

IONIQ 6 har utrustats med e-ASD, en teknik som gör elbilar mer spännande och människovänliga. Det optimala, rymdskeppsliknande ljudet adderas till kupén och ljudstrukturen ändras baserat på fordonets körstatus.

”IONIQ 6 förbinder en känslomässig konvergens av funktionalitet med estetik”, säger SangYup Lee, Executive Vice President och Head of Hyundai Design Center. ”Den distinkta strömlinjeformade designen är resultatet av ett nära samarbete mellan ingenjörer och designers, med noggrann fokus på detaljer och kundcentrerade värden. Vi har skapat IONIQ 6 som en kokong för sinnesnärvaro vilken erbjuder en personlig plats för alla”.

Rejält med kraft och energi

IONIQ 6 är tillgänglig med ett stort utbud av motorer och batteripaket för att passa varje kunds behov. Long-Range-batteriet på 77,4 kWh kan kombineras med två elektriska motoralternativ - bakhjulsdrift (RWD) eller fyrhjulsdrift (AWD). Toppmodellen med dubbel motoruppsättning är ett AWD-alternativ som producerar en kombinerad effekt på 239 kW och 605 Nm i vridmoment. En konfiguration som gör 0 till 100 km/h på 5,1 sekunder.

IONIQ 6 skryter med en imponerande energiförbrukning. Förbrukningen för standardbatteriet på 53 kWh med 18-tumsdäck och RWD-motor beräknas ligga under 14 kWh/100 km, enligt WLTP. Detta gör IONIQ 6 till en av de mest energieffektiva bilarna på marknaden.

IONIQ 6:s E-GMP-arkitektur har stöd för både 400 V- och 800 V-laddning, med 800 V som standard kan den även hantera 400 V-laddning utan behov av ytterligare komponenter eller adaptrar. Med en 350 kW-laddare kan IONIQ 6 ladda från 10 till 80 procent på bara 18 minuter.

IONIQ 6, liksom IONIQ 5 före den, tillhandahåller en innovativ Vehicle-to-Load-funktion (V2L) som gör att kunder kan ladda andra elektriska enheter – perfekt för att driva nödvändigheter vid ett strömavbrott, camping eller utomhusprojekt. V2L aktiveras med en tillbehörsadapter via den utvändiga laddningsporten. Förutom det yttre eluttaget finns ett andra uttag under sätet på bakre raden för laddning av bärbara datorer, telefoner och andra enheter.

Möjliggör teknik och meningsfulla funktioner

IONIQ 6:s modulära pekskärmspanel integrerar en 12-tums full-touch infotainmentdisplay och ett digitalt kluster på 12 tum som huserar avancerad teknik för en förbättrad digital användarupplevelse som kan anpassas för att möta kundens behov.

Infotainmentsystemet i IONIQ 6 visar en realtidsuppdaterad radie för pågående resa baserat på aktuell laddningsstatus. Systemets uppkopplade biltjänster hjälper också till med att söka och planera den bästa rutten med laddstationer längs vägen.

Apple CarPlay och Android Auto ser fantastiskt ut på den breda displayen. Stöd för flera Bluetooth-anslutningar är tillgängligt så att två enheter kan paras med systemet samtidigt – en för telefonsamtal och en för musikströmning. Premiumljudsystemet från Bose som inkluderar åtta högtalare, varav en subwoofer, som är strategiskt placerade inuti bilen för en högkvalitativ lyssnarupplevelse. Navigationssystemet kommer med Bluelink® Infotainment/Kartuppdateringar.

Avancerade förarassistanssystem säkerställer höga säkerhetsnivåer

IONIQ 6 är utrustad med nästa nivå av Hyundai SmartSense, avancerade förarassistanssystem, för att säkerställa säkerhet och bekvämlighet på vägen.

Highway Driving Assist 2 (HDA 2) hjälper till att bibehålla ett inställt avstånd och hastighet från framförvarande fordon vid körning på motorväg och hjälper till med att centrera bilen i körfältet under färd, även genom kurvor. Om fordonet bredvid kör mycket nära, hjälper HDA 2 till med att justera placeringen på vägen för att undvika fara. Vid körning över en viss hastighet, håller föraren händerna på ratten och aktiverar blinkers för att bilen automatiskt skall byta fil i den angivna riktningen.

Smart Cruise Control (SCC) håller avståndet till framförvarande fordon och kör med hastighet anpassad efter föraren genom att återspegla dennes inlärda körstil. När SCC är inaktivt lär sig funktionen förarens körstil. När SCC sedan aktiveras slutar funktionen att lära sig och kör automatiskt genom att efterlikna den inlärda körstilen.

Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) bistår med att undvika kollisioner med föremål framför bilen under färd. Om ett framförvarande fordon plötsligt saktar ner, eller om risk för frontalkrock upptäcks, till exempel ett stoppat fordon eller fotgängare, avger systemet en varning. Efter varningen, om risken för kollision kvarstår, kan FCA assistera med nödbromsning. Under färd, vid risk för kollision med framförvarande cyklist eller ett mötande fordon vid sväng i korsning, hjälper systemet till med nödbromsning.

SEL och Limited trim inkluderar förbättrade funktioner för Junction Crossing, Lane-Changing Oncoming och Lan-Changing Side tillsammans med Evasive Steering Assist. Vid körning genom en korsning och risk för kollision med mötande fordon från vänster eller höger, assisterar systemet med nödbroms. Vid filbyte under färd och risk uppstår för kollision med mötande fordon eller framförvarande i nästa körfält, hjälper systemet till med undvikande styrning. Under körning, om risk uppstår för krock med en fotgängare, delvis i bilens avsedda väg, assisterar det automatiskt med undanmanöver.

Andra semi-autonoma förarstödfunktioner inkluderar Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), som justerar bilens hastighet för att matcha hastighetsbegränsning, samt High Beam Assist (HBA) som kan hjälpa till med att tända och släcka helljuset på natten för att inte blända mötande trafik.

IONQ 6 har även flera föraruppmärksamhetsreleaterade funktioner. Driver Attention Warning (DAW) analyserar förarens uppmärksamhet under körning och varnar vid behov. Den avger en varning när tecken på förarens ouppmärksamhet upptäcks och rekommenderar vila vid behov. Vid ett stopp larmas föraren när framförvarande fordon lämnar.

Flera funktioner samverkar för att undvika kollisioner i en mängd olika trafiksituationer. Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA) hjälper till att undvika kollisioner i döda vinkeln under filbyte. Vid applicering av blinkers inför filbyte och det finns risk för kollision med ett bakomvarande fordon, kan systemet avge en varning. Om du lämnar en parkeringsficka och det finns risk för kollision med fordon som kommer bakifrån assisterar systemet med nödbroms.

En annan funktion, Blind-Spot View Monitor (BVM) visar döda vinkeln för ett säkert filbyte. När föraren applicerar blinkers visar instrumentskärmen video av döda vinkeln i angiven riktning.

IONIQ 6 garanterar också säkerheten för passagerare i baksätet med Safe Exit Warning (SEW), som ger en varning när ett fordon närmar sig från baksidan när de kliver ur bilen. När passageraren öppnar dörren för att stiga ur efter att ha stannat, och ett annalkande fordon från baksidan upptäcks, avger systemet en varning.

En rad olika parkeringsbekvämligheter för parkering under en mängd olika omständigheter enklare än tidigare. Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2) hjälper till med att fjärrparkera med Remote Parking eller så hjälper det till att på avstånd köra ut från en parkeringsplats utan att föraren sitter i bilen genom Remote Operation. Denna funktion fungerar för parallell, vinkelrät och även diagonal parkering.

Surround View Monitor (SVM) visar video av situationen runt bilen för säker parkering. Forward/Side/Reverse Parking Collision-Avoidance Assist (PCA) hjälper till med att undvika kollisioner med fotgängare och föremål runt bilen vid parkering och utfart från parkering genom att avge en varning om risk uppstår. Efter varningen om risk för kollision kvarstår assisterar systemet genom att applicera nödbroms.

På samma sätt hjälper Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) till att undvika kollisioner med mötande fordon på vänster eller höger av bilen vid backning. Om det uppstår risk för kollision med ett mötande fordon på vänster eller höger sida vid backning avger systemet en varning. Efter varningen, om risken för kollision ökar, assisterar systemet med nödbromsning.

OTA Mjukvaruuppdatering

IONIQ 6 är den första modellen från Hyundai som erbjuder Over-The-Air (OTA) Software Update för olika kontrollfunktioner. Denna teknik gör det möjligt för förare att uppgradera bilens styrsystem för elektriska enheter, autonom körning, batteri, med mera för att ge en säkrare och bekvämare körupplevelse. Förare kan också uppdatera kartor och mediamjukvara via OTA-funktionen.

IONIQ 6 färgalternativ

IONIQ 6 är tillgänglig i ett spektrum av 12 exteriörfärger, inklusive Gravity Gold Matte, Abyss Black Pearl, Serenity White Pearl, Curated Silver Metallic, Nocturne Gray Metallic, Nocturne Gray Matte, Transmission Blue Pearl, Biophilic Blue Pearl, Ultimate Red Metallic, Digital Green Pearl, Digital Green Matte och Byte Blue.

För interiören är fyra färger tillgängliga: Dark Grey med Light Grey, Dark Olive Green med Light Grey, Black med Pale Brown och Black.

Produktion av IONIQ 6

IONIQ 6 beräknas i produktion i tredje kvartalet 2022 och har svensk lansering under Q1, 2023.

IONIQ 6 i en digital värld

Hyundai introducerar en mängd innovativa, holistiska digitala kommunikationskampanjer som använder sig av den senaste tekniken som låter kunderna uppleva IONIQ 6 var de än befinner sig.

IONIQ 6:s digitala världspremiärfilm är tillgänglig på kampanjsidan för IONIQ 6 och Hyundai Motors officiella YouTube-kanal samt webbsida. Filmen är utvecklad baserad på konceptet ”Awaken Your World” och skildrar vardagen för tre huvudkaraktärer, inklusive en hållbar artist, metaversdesigner och social content creator med IONIQ 6. Filmen visar hur varje karaktär skapar sina idéer i IONIQ 6 och lyfter fram olika situationer kategoriserade i kommunikationsteman, som stressfri bilkörning, sinnesro, rolig körning, arbete, underhållning och socialt umgänge.

IONIQ 6 Digital Studio är Extended Reality-innehåll (XR) som ger en uppslukande upplevelse för människor där de kan möta IONIQ 6 i en virtuell verklighet. IONIQ 6 Digital Studio består av sex teman som speglar IONQ 6-konsumenternas livsstil. Kunder kan komma åt Studion via sina datorer eller mobiltelefoner och uppleva en mängd olika interaktivt innehåll inklusive en körupplevelse och produktspecifikationer genom virtuell verklighet (VR), augmented reality (AR) och Head Mounted Display.

IONIQ 6 kommer även finnas tillgänglig i ledande metaverse-plattformar som Hyundai Mobility Adventure på Roblox och Planet Hyundai på ZEPETO, där användare kan göra virtuella provkörningar och uppleva nyckelfunktioner.

För mer information, besök kampanjsidan för IONIQ 6: https://www.hyundai.se/bilar/ioniq-6


[1] 77.4-kWh-batteri med RWD och 18-tumshjul.

[2] Sex teman inkluderar: healing forest, wonderful day, concentration, mind care, meditation, creative moment