Nu lanseras The Driver Update by Hyundai, gratis körkortsuppdatering för säkrare körning i en modern och elektrifierad stadstrafik

MALMÖ, 22 september - Trafikolyckor är idag den åttonde vanligaste dödsorsaken i världen. Visserligen har antalet omkomna i personbil mer än halverats sedan början av 2000-talet, enligt siffror från Transportstyrelsen. Men i gruppen oskyddade trafikanter – de som möter bilarna till fots, på cyklar, elsparkcyklar och annat – har olyckorna bara minskat marginellt.[1] Enligt en ny Sifo-undersökning från Kantar Public tycker 40 procent av svenskarna att det är läskigt att köra i innerstadstrafiken i storstäder. Bland kvinnor uppgår siffran till hela 60 procent. 1 av 3 svenskar och 45 procent av kvinnorna undviker dessutom att köra i city på grund av den utmanande trafiken. Därför lanserar Hyundai The Driver Update, en digital och kostnadsfri körkortsuppdatering, i samarbete med Folksam och trafikskolan My Driving Academy. Utbildningen syftar till att få fler att känna sig säkra i den moderna citytrafiken, med de många nya elektrifierade transportslagen och uppkopplade prylar som distraherar.

Under fyra lektioner får underhållningsprofilen Edvin Törnblom och tittarna lära sig allt de behöver veta för att uppdatera sina körkunskaper till dagens citytrafik. De teman som lyfts är: Nya faror i city, Psykologi & Samspel, Trafikregler och Placering.

Vi på Hyundai vill bidra till en säker och hållbar mobilitet i framtidens städer. Vi utvecklar hela tiden nya innovativa säkerhetsfunktioner för våra bilar. Men nu vill vi ta ett ännu större ansvar. Genom att verka för ett bättre samspel mellan bilister och oskyddade trafikanter och ge en uppdatering på både nya och bortglömda trafikregler, vill vi bidra till att fler ska känna sig bekväma i den moderna och elektrifierade stadstrafiken,” säger Bengt Larson, Sverigechef på Hyundai Sverige.

Ett digitalt diagnostiskt test – med teoretiska, praktiska och individbaserade frågor har också utvecklats. Genom detta kan bilförare se om de behöver uppdatera sina körkunskaper. De som inte klarar testet rekommenderas att genomföra The Driver Update.

”Dagens körkorts- och förarutbildningar har inte uppdaterats för denna nya trafikverklighet. Det finns i dagsläget inte heller några krav på att förnya körkortet eller repetera moment efter ett par år. Jag rekommenderar därför verkligen alla att ta chansen och gå den här utbildningen. På bara någon timme får man en uppdatering – med både nya situationer och gamla kunskaper som man kanske glömt bort. Dessutom blir man medveten om nya risker och situationer som uppstått,” säger Jessica Mazuran, grundare av och trafiklärare på My Driving Academy.

Att köra en modernare bil minskar också olycksrisken markant. En av fördelarna med dessa är att de har avancerade säkerhets- och förarassistanssystem. Folksams forskning visar till exempel att det aktiva förarsystemet kollisionsvarnare med automatisk nödbroms kan mer än halvera olycksrisken vid kollisioner bakifrån i farter upp till 50 km/h. Hyundai utvecklar hela tiden nya och innovativa funktioner till Smart Sense som är hjärtat i bilarnas aktiva säkerhetssystem. Smart Sense håller bland annat ett öga på andra fordon. Detta för att undvika olyckor. Samtidigt gör en rad andra funktioner körningen både enklare och tryggare.

The Driver Update by Hyundai lanseras 22 september och finns tillgänglig på: thedriverupdate.se


Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av AWB. Den bygger på ca 1000 intervjuer med svenska allmänheten 18–79 år, som har körkort. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen mellan 26 – 29 augusti 2022.