Nya uppskalade Hyundai KONA lanseras med rymlig smart interiör och högteknologiska bekvämlighetsfunktioner

  • Den uppskalade modellen är tillgänglig med val av flera olika drivlinor, inklusive EV, HEV och ICE, med sportig N Line-version av varje modell (beroende på marknad och utrustningsnivå).
  • Helt nya KONA erbjuder rymligare och mer flexibel interiör för ökad passagerarkomfort och enkel lastförvaring via den anpassningsbara eldrivna bakluckan.
  • Den sportiga SUV:en förhöjer kundupplevelsen med avancerad teknik, såsom Over-The-Air-uppdateringar, dubbla breda 12,3-tumsskärmar och flera avancerade förarassistanssystem (ADAS).

SEOUL, 18 januari 2023 – Hyundai Motor Company avslöjade idag information om nya generationen av kompakt-SUV:en KONA för den koreanska marknaden. Mer detaljer om den globala modellen följer i mars, senare i år. Den uppskalade modellen kommer med flera olika drivlinor, inklusive helelektrisk (EV), hybridelektrisk (HEV) och förbränningsmotor (ICE) med tillvalet av sportig N Line-utrustning för varje.

Utvecklingen av uppskalade och futuristiska helt nya KONA började med EV-modellen – ett okonventionellt tillvägagångsätt för bildesign som återspeglar Hyundai Motors accelererade elektrifieringsstrategi. Hos alla versioner är helt nya KONA full av den senaste tekniken, inklusive komfort- och bekvämlighetsfunktioner.

”Med en rad avancerade drivlinor och en mängd teknologier samt designfunktioner som kommer addera värde för våra kunders dagliga liv, gör vi en KONA för praktiskt taget alla och varje livsstil”, säger Heui Won Yang, Executive Vice President, Head of Total Vehicle Development Tech Unit på Hyundai Motor Company. ”Hyundai är dedikerade till att erbjuda en optimerad mobilitetsupplevelse som tillfredsställer våra kunders varierande livsstilar.”


Designelement som adderar en sportig stil och framhäver prestanda

Från hajnosen till bakluckan, de främre och bakre Seamless Horizon-lamporna ger den nya modellen ett harmoniskt och unikt utseende för varje version. EV-modellen särpräglas ytterligare av sina Pixelated Horizon Lamps och är den första Hyundai-modellen som får detta ikoniska designelement.

SUV:ens sportiga karaktär förkroppsligas av robusta skärmbreddare med integrerade främre och bakre lampor, sidopaneler med dynamiska triangelproportioner och karakteristiska kromformationer som löper längs fönsterlinjen till spoilern. De specialdesignade ekrade 19-tumshjulen är unika för helt nya KONA.

ICE- och HEV-versionerna bär med sig flera designelement från EV-modellen men med en distinkt twist. Den främre stötfångaren kännetecknas av en tredimensionell beklädnad och hasplåt istället för en kylargrill. ICE- och HEV-modellerna adderar även kontrasterande svarta skärmbreddare för en ännu kraftfullare framtoning.

HEV-versionen använder övre och nedre aktiva luftklaffar (AAF), medan ICE-versionen har utrustats med en övre aktiv luftklaff som förbättrar luftmotståndskoefficienten. Den yttre aktiva luftklaffen förmedlar ett EV-liknande utseende och till både ICE och HEV, samtidigt som den förbättrar båda modellernas aerodynamiska prestanda.

Den prestandainspirerade N Line-varianten adderar en aggressivare främre och bakre design med en vingformad stötfångare, dubbla ljuddämpare och silverfärgade sidokjolar som framhäver dess sportiga image. Ytterligare tillval inkluderar svart tak och 19-tums N Line-exklusiva lättmetallfälgar. Inuti är N Line-versionen utrustad med exklusiva metallpedaler och en för N-varumärket unik växelspak (TGS).


Större och smartare interiör

Helt nya KONA har en rymligare och mer mångsidig interiör för ökad passagerarkomfort och smidig lastförvaring. Helt nya KONA erbjuder även klassledande utrymme med 60 mm längre hjulbas, 77 mm ökat benutrymme och ytterligare 11 mm i takhöjd för bakre sätesraden, jämfört med föregående generation. Bakre sätesradens axelutrymme är 1 402 mm, även det bäst i sin klass, vilket ger bästa möjliga rymlighet för passagerare. KONAs slanka och vridstyva säten, som endast är 85 mm tjocka, adderar även de ytterligare utrymme till bakre radens passagerare.

Dessutom möjliggör den elektroniska växelväljaren som placerats framför ratten en rymligare, mer öppen och ren konsolstruktur som istället kan användas till mugghållare samt förvaring av väskor. Den fullt fällbara bakre sätesraden, tillsammans med bagageutrymme ger upp till 723 liter (baserat på SAE) lastkapacitet för att möta kundernas ökade behov av förbättrad lastbekvämlighet.

Den integrerade dubbelskärmen på 12,3-tum stöder ergonomisk och bekväm användning, medan den främre radens avslappnande komfortsäte är optimerat med ”viktlös” kroppstrycksfördelning för att lindra trötthet efter långdistanskörning.


Klassledande teknologier för ökad bekvämlighet

Underhåll och systemuppdateringar av nya generationens KONA är enklare än någonsin med elektronisk styrteknik via Over-The-Air (OTA) mjukvaruuppdateringar. Detta göra att bilägare kan spara på kostnader och få sina bilar uppdaterade med senaste mjukvaran och på så sätt få en uppgraderad körupplevelse. Även bilens invändiga ambientbelysning stöds av OTA-uppdateringar för underhåll och nya funktioner.

Öppningen av den anpassningsbara smarta, elmanövrerade bakluckan är en adderad bekvämlighet för kunderna. Förare kan välja öppningshöjd och hastighet på bakluckan via Infotainmentsystemets skärm samt genom att hålla inne stängningsknappen i tre sekunder vid önskad höjd på bakluckan.

Dessutom ger KONAs integrerade minnesfunktion för sätespositioner tillsammans med ett flertal laddningsportar och det inklusive trådlösa laddningssystemet en ännu bekvämare upplevelse. Som en del av den elektroniska styrtekniken kan helt nya KONA låsas, låsas upp och startas via Digital Key 2 Touch, med hjälp av närfältskommunikation (NCF) i mobiltelefoner och smartklockor, vilket garanterar en hög säkerhetsnivå.


Säkrare körning med helt nya KONA

Helt nya KONA är full av olika avancerade förarassistanssystem (ADAS), såsom Forward Collision-avoidance Assist (FCA), Lane Keeping Assist (LKA), Blind-Spot Collision Avoidance Assist (BCA), Safe Exit Warning (SEW), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW), Blind-spot View Monitor (BVM) och High Beam Assist (HBA)*. Den är även utrustad med funktioner för en bekvämare körupplevelse, såsom Smart Cruise Control (SCC), Navigation-based Smart Cruise Control (NSCC), Lane Following Assist (LFA) och Highway Driving Assist (HDA)*.

För säker parkering tillhandahåller helt nya KONA flera avancerade teknologier såsom Surround View Monitor (SVM), Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA), Forward/Side/Reverse Parking Distance Warning (PDW), Reverse Parking Collision-Avoidance Assist (PCA) och Remote Smart Parking Assist (RSPA)*.


Mått per modell

Enhet Helt nya KONA ICE/HEV Helt nya KONA EV
Längd 4 350 mm Avslöjas i mars
Bredd 1 825 mm Avslöjas i mars
Höjd 1 580 mm (utrustad med 17-tumshjul) Avslöjas i mars
Hjulbas 2 660 mm Avslöjas i mars


Drivlinor

För koreanska kunder finns ICE-versionen tillgänglig med val av antingen en 1,6T-GDi eller 2,0-liters Atkinson-motor. 1,6T-GDI genererar estimerade 198 hk och upp till 265 Nm vridmoment. En kontinuerligt variabel ventiltid reglerar ventilöppningen baserat på körförhållanden. 2,0-litersmotorn producerar uppskattningsvis 149 hk och upp till 179,5 Nm i vridmoment, tillsammans med en Intelligent Variable Transmission (IVT) för maximal effektivitet.

HEV-versionen som finns tillgänglig i Korea drivs av en speciellt kalibrerad 1,6-L GDi direktinsprutningsmotor tillsammans med en elmotor som levererar imponerande acceleration och hög effektivitet med en kombinerad effekt på 141 hk samt upp till 265 Nm i vridmoment.

Mer information om helt nya KONA, inklusive EV-versionen för globala marknader kommer att avslöjas i mars.


Anmärkning: Majoriteten av informationen som delges i detta pressmeddelande är baserad på koreanska specifikationer. Produktspecifikationer och tillgänglighet kan skilja sig åt beroende på land och region.